AMERICKÁ GEMOLOGICKÁ LABORATOŘ SPOUŠTÍ AUTOMATICKÉ HODNOCENÍ

GIA v těchto dnech testuje přelomovou technologii v hodnocení diamantů.

GIA - Americká gem. laboratoř se spojila se světoznámou společností IBM Research s jasným úkolem vytvořit a zařadit automatizovaný systém pro určování čistoty diamantů, který se v těchto dnech spouští ve vybraných laboratořích v Americe.

Tato umělá inteligence (AI) využívá data z milionové databáze hodnocení diamantů, které Americká gemologická laboratoř provedla v předešlých letech. Vzhledem k tomu, že je GIA považována za celosvětovou autoritu v hodnocení diamantů, poskytuje tak do systému automatického hodnocení čistoty, data těch nejvyšších standardů. Celý proces pak pak byl implementován ve vybraných pobočkách společnosti GIA, a to konkrétně v New Yorku a v Carlsbadu.

 

Automatizovaný proces umělé inteligence je ve druhé dekádě 21. století pro gemologické laboratoře stále aktuálnějším tématem. Sarine Technologies představila svou umělou inteligenci pro třídění barev diamantů a jejich čistoty již v roce 2016, zatímco spolupráce IBM s GIA započala v roce 2018.

Program, který se v těchto dnech testuje, prozatím hodnotí jen vybrané skupiny diamantů kulatého briliantového brusu. Do budoucna však plánuje GIA rozšířit tuto technologii na další brusy či jiné velikosti čirých diamantů. V otázce hodnocení barevných diamantů, se pak budeme muset i nadále spoléhat na posudky vydané pracovníky gemologických laboratoří.

Již teď jsou ale podepsány další formy spolupráce, které propojují služby společnosti IBM a certifikaci diamantů společností GIA.