BEZPEČNOSTNÍ PRVKY MEZINÁRODNĚ UZNÁVANÝCH CERTIFIKÁTŮ

V dnešní době se objevilo mnoho investorů, kteří mají zájem o investiční diamanty, ale s jejich nákupem nemají zkušenosti...

V dnešní době se objevilo mnoho investorů, kteří mají zájem o investiční diamanty, ale s jejich nákupem nemají zkušenosti. U těchto lidí pak často vznikají oprávněné obavy, které se ptají na otázky – Jak poznám, že je diamant opravdu pravý? Jak mohu určit, že certifikát k diamantu patří a co když je certifikát k diamantu falešný?

Tímto článkem Vám tyto pochybnosti jednoznačně vyvrátíme. Mezinárodně uznávané certifikáty mají hned několik prvků, které slouží pro jejich zabezpečení. Ty nejdůležitější si teď probereme.

Verifikace diamantu po internetu

Každý mezinárodně uznávaný certifikát vydaný k diamantu, má své vlastní unikátní číslo, které může být v dnešní době online ověřeno takřka všude. Stačí navštívit webové stránky laboratoře a do vyhledávání zadat číslo certifikátu. Veškeré informace související s certifikátem diamantu k Vašemu zásnubnímu prstenu by se Vám měli zobrazit online.

Diamant z naší nabídky

Certifikát diamantu v databázi GIA

U některých certifikátů můžete také využít QR kódů, který naleznete na certifikátu a po jeho načtení se Vám zobrazí jeho kopie. Pozor na certifikáty vydané před rokem 2000 (GIA) a 2004 (IGI). V této době byl internet ještě v plenkách, a tak se online verifikace na tyto diamanty nevztahuje – to ovšem neznamená, že nejsou pravé. Využít u nich můžete dalších prvků.

 

Zatavení diamantu do bezpečnostního pouzdra (sealing)


Laboratoře, vydávající mezinárodně uznávané certifikáty, nabízejí také službu zatavení diamantu do bezpečnostního pouzdra. Bezpečnostní pouzdro má na sobě uvedeno číslo certifikátu, ale také základní údaje o diamantu.

Diamant můžete z pouzdra kdykoliv vyndat, tím však nenávratně znehodnotíte pouzdro, a tak i neodborník vidí, že pouzdro bylo otevřeno. Pokud se pouzdro otevřením poruší, dojde ke stržení bezpečnostní folie a následně je na zadní straně uvedena informace, že bylo pouzdro otevřeno.

To, že se diamant nachází v bezpečnostním pouzdře, není samozřejmostí. Důvodem může být například ušetření nákladů za zatavení, ale také omezená brilance kamene, který se nachází v plastovém krytu.

Laserové označení diamantu (laser inscription)

Laboratoře GIA, IGI a HRD nabízí také další službu, a to laserové označení diamantu číslem certifikátu. Laserovou inskripci na rundistě diamantu lze přečíst za pomoci lupy. V mnohých případech je to ovšem pro neodbornou veřejnost problém – s jistotou přečtou číslo certifikátu na rundistě po zaškolení a na investiční diamantu o hmotnosti větší než 1ct. U menších kamenů je číslo vylaserováno zpravidla menším písmem, a tak se pro neodborníky může zdát nečitelné.

Ani číslo certifikátu vylaserované na diamantu nemusí být podmínkou pro mezinárodní certifikáty. Některé diamanty jsou tak malé, že možnost laserování zde nepřipadá v úvahu a v mnohých případech opět úřaduje výše nákladů.