BROUŠENÍ DIAMANTŮ

V historii lidstva byla cena diamantů určována vždy úměrně s jejich hmotností. V dnešní době je ale tomuto oceňování konec, a to právě díky tomu, že se diamanty opracovávají. To v minulosti nebylo možné, protože lidstvo tehdy neznalo žádné metody...

Historický průlom nastal až koncem 14. století, kdy belgický klenotník Lodewyk van Bercken objevil způsob, jak diamanty opracovat pomocí leštícího kola s infuzí směsi olivového oleje a diamantového prachu. Od této doby platí, že diamant před vložením do šperku získá broušením nový tvar, čímž ztratí i více než 50 % ze své původní hmotnosti.

Přírodní neopracovaný diamant Vás pravděpodobně na první pohled nijak významně nezaujme. Zdánlivě může připomínat kousek skla, který svou krásu a lesk získá až po důkladném zpracování.

Samotné zpracování diamantu probíhá hned v několika krocích.

Označování diamantu (marking)

Během tohoto kroku je surový diamant pečlivě zkoumán specialistou, který v závislosti na tvaru a vnitřních vadách diamantu určí způsob, jakým bude diamant opracován.

Označování diamantů

Označování diamantů

 

 

 

 

Dále se na diamantu pomocí laseru označí řezné roviny, podle kterých je řezán a také broušen. Důležité je dodat, že diamant je jedinečný přírodní produkt, a tak se nedá přesně říci, jaký postup bude u konkrétního surového diamantu zvolen. Jak bude diamant vypadat ve finále, závisí na jeho kvalitě a tvaru.


 

Štípání diamantů

Štípání diamantu (cleaving)

Štípáním je surový diamant rozdělen podél jeho štěpných linií na určený počet částí. Název vznikl díky dnes již historické technice, kdy byl diamant upnut do držáku a pomocí jiného diamantu se do něj provedl zářez. Následný úder kladivem pak rozdělil diamant v místě zářezu.

Dnes se již v naprosté převaze používá metoda štípání laserem, i když se díky ní přijde o nepatrné množství z hmotnosti výsledného kamene, než při “klasické“ metodě.

 


 

Řezání diamantů

Řezání (sawing)

Další fází po štípání je řezání. Kdy je kámen uchycen na měděnou hlavici pomocí speciální směsi tvořené ze sádry a vápence. Hlavice je připnuta do řezacího stroje, který pak řeže diamanty extrémně jemným kotoučem proti směru krystalů. Kotouč s diamantovým prachem je během řezání potírán speciálním olejem.

Zvláštností je, že stroj, který dosahuje rychlosti až 15.000 otáček za minutu, řeže ty největší diamanty i několik dní, protože doporučená rychlost řezání je cca 1mm za jednu hodinu.

 


 

Broušení diamantu

Zakulacování

Během tzv. zakulacování dostane diamant svůj budoucí tvar. Tato fáze probíhá tak, že je diamant upevněn do soustruhu s jiným diamantem, který je upevněn přímo naproti němu.

 

 

 


 

Zakulacování diamantů

Broušení 

Broušením kamene vznikají na povrchu tzv. facety. To probíhá ve speciálním přístroji s brusným ocelovým kotoučem a již zmíněnou směsí oleje a diamantového prachu. Proti tomuto brusnému disku je pak diamant nastavován v přesných úhlech a tím se tvoří facety.

Jak se brus hodnotí se můžete dočíst v našem článku: Brus diamantu


 

Leštění

Ve chvíli kdy je broušení dokončeno, přichází na řadu poslední fáze opracování – leštění. Během toho dochází k vyhlazení drobných povrchových vad fazet kamene a udání výsledného lesku celého brusu.

 


 

Výsledná kontrola

Přesto že moderní technologie jsou při zpracování diamantů podstatné, nejdůležitěší jsou stále zatím lidské faktory a to především zručnost, protože to, jak bude kámen vypadat, závisí ve finále hlavně na brusiči.