JEDEN DIAMANT Z DESETI TISÍCŮ JE BAREVNÝ

Již ze samotného názvu je jasné, že barevné diamanty jsou cennější než diamanty bezbarvé...

Již ze samotného názvu je jasné, že barevné diamanty jsou cennější než diamanty bezbarvé, a tím se stávají nejvzácnějšími drahokamy na světě. V přírodě můžeme narazit na nepřeberné množství kombinací odstínů a sytostí, ovšem jen některé barvy jsou opravdu vzácné.

Které barvy mají nejvyšší hodnotu? Jak se od sebe liší investice do bezbarvých a barevných diamantů a lze uměle vytvořit barevný diamant? Na všechny tyto otázky vám odpovíme níže.

Barva a její sytost

U bezbarvých diamantů mají nejvyšší hodnotu kameny bez jakéhokoli zabarvení. To se abecedně hodnotí od písmene D (nejvíce čirý) až do písmene Z, kdy je diamant na první pohled buď žlutý, nebo hnědý. Čím více se barva blíží písmenu Z, tím je jasné, že klesá i hodnota bezbarvého diamantu.

Tam, kde končí abecední stupnice bezbarvých diamantů, začíná stupnice pro barevné diamanty, kterou označujeme jako FANCY. Ta je ovšem oproti stupnici pro bezbarvé diamanty rozdílná v tom, že dle míry sytosti roste i cena barevného diamantu.

Pokud je tedy barva barevného diamantu jasnější a sytá, kamen má výrazně vyšší hodnotu než například diamant s jemným nádechem určité barvy. Ty nejcennější barvy jsou pak růžové, modré, nebo červené. Více se o jejich hodnocení dozvíte ve článku: Hodnocení barevných diamantů

Ceny bezbarvých diamantů

Jak jsme vás již informovali ve článku o sestavování ceny bezbarvých diamantů, pro určování hodnoty takovýchto kamenů můžeme využít mezinárodně uznávaný ceník Rapaport Price List.

Ovšem přírodní barevné diamanty mají obrovské množství kombinací - odstíny se mezi sebou prolínají, mají rozdílnou sytost a distribuci barvy. Sestavit tak oficiální ceník, je takřka nemožné. Pro představu jen kombinací růžové, modré a žluté barvy existuje údajně 48 miliard.

Cena barevných diamantů se tak musí řídit cenou tržní v závislosti na nabídce a poptávce. Pro neodborníky je tak investování do barevných diamantů velmi náročné. Tento fakt, ale naštěstí dorovnávají největší výhody barevných diamantů. Za prvé jsou velice vzácné a za druhé je nárůst jejich hodnoty v posledních letech opravdu mnohonásobný, jak můžete vidět z následujícího grafu.

Umělá úprava barvy

S moderními technologiemi dnes již pro některé společnosti není problém vytvořit barvu u diamantu uměle. Technologická úprava je přitom při neodborném hodnocení neidentifikovatelná, zároveň je však hodnota diamantu několikanásobně nižší než barva přírodního kamene.

Je proto přímo nezbytné nakupovat barevné diamanty pouze s mezinárodně uznávanými certifikáty, ve kterých se o přírodním původu, popřípadě technologické úpravě vždy dočtete.