RIO TINTO UKONČILO TĚŽBU V DOLE ARGYLE

Již před více jak dvěma a půl lety jsme poprvé v článku „Investiční tip pro rok 2019“ upozornili na tehdy čerstvou informaci...

4. listopadu 2020

 

Již před více jak dvěma a půl lety jsme poprvé v článku „,Investiční tip pro rok 2019“ upozornili na tehdy čerstvou informaci o hlášeném ukončení těžby ve věhlasném dole Argyle v odlehlé části západní Austrálie. Za tuto dobu se toho v diamantovém průmyslu odehrálo opravdu mnoho a plno věcí, které jsme Vám prostřednictím našich článků avizovali, se skutečně stalo.

Média celosvětově rozšířila povědomí o barevných (FANCY) diamantech mezi širokou veřejnost a světová nabídka tak výrazně pocítila zvýšený zájem nejen ze strany zkušených investorů. Není proto divu, že dražby barevných diamantů začaly od té doby výrazně trhat celosvětové rekordy.

 

 

Ve zkratce se dá říci, že jsme byli svědky vzniku nové éry, která se v těchto dnech výrazně posune do své další etapy. Celosvětová těžařská společnost Rio Tinto totiž v úterý 3. listopadu 2020 vytěžila vůbec poslední diamanty ve svém australském dole Argyle. Definitivně tak ukončila téměř čtyřicetiletou úžasnou historii jednoho z nejznámějších dolů, ve kterém se kdy těžily diamanty.

Mluvčí společnosti Rio Tinto k této události prohlásil: ,,Do konce roku 2020 budou naši pracovníci v sousedním zpracovatelském závodě již pouze prosévat vytěženou horninu a nakonec proběhne poslední prodej čirých surových diamantů.“

Nejštědřejší diamantový důl

První kroky k těžbě diamantů v australském dole Argyle zahájilo Rio Tinto již v roce 1983 a v průběhu několika let se důl stal (co do objemu) největším světovým producentem čirých surových diamantů. 

Celkově se udává, že za dobu provozu důl poskytl přes 825 000 000 karátů surových diamantů. Svou prosperitu však Argyle získal zejména z unikátních nálezů barevných diamantů, kdy zde nalezené diamanty růžových odstínů tvořily přes 90 % celosvětové produkce.

 

 

Dalším nesporným unikátem tohoto dolu byly nálezy diamantů s odstínem „Blue Violet“, které se celosvětově řadí mezi ojedinělé exempláře. Jejich extrémní vzácnost je dána hned několika fakty, a to jejich exkluzivitou, co se do počtu nalezených kusů týče, a také jedinečným složením. Jejich odstín je tvořen přítomností stopovému prvku vodíku, který se ve složení diamantů z jiných koutů Světa nepodařilo nikdy objevit.

 

 

Zpracování a certifikace barevných diamantů je obecně náročnější na čas, protože tyto unikáty vyžadují rozdílný přístup a nadstandardní péči. Předpokládá se tak, že uvolňování posledních vytěžených barevných diamantů v dole Argyle bude probíhat ještě v průběhu celého roku 2021. Finálním krokem by pak měla být úplně poslední exkluzivní dražba "Argyle Pink Diamond Tender", kde budou nabídnuty ty nejvzácnější nálezy z posledních let.

Práce v samotném dole však ihned neskončí. Samotné vyřazení dolu z provozu a kroky potřebné k rekultivaci zasažené krajiny jsou plánovány na následujících 5 let.