TIP NA INVESTICE V ROCE 2019

Stejně jako v jiných odvětvích i v diamantovém průmyslu existují případy, které celý obor doslova změní.

V případě diamantového a investičního sektoru tomu bylo zahájení těžby v dnes již legendárním dole Argyle, který si za dob své existence vybudoval ve světě diamantů nebývale výjimečnou pozici.

Bohužel nic netrvá věčně a ani australský důl Argyle není výjimkou. Očekává se totiž, že v nejbližší době dosáhne tento důl svého bodu "vyhoření“. Zjednodušeně, těžba v něm už nebude z hlediska výnosů zajímá, a tak zde provozovatel dolu společnost Rio Tinto plánuje těžbu ukončit.

Čím je důl Argyle důležitý?

Poloha dolu Argyle je ve významné australské oblasti Kimberly, která se nachází v západní části kontinentu. Těžařské práce zde byly zahájeny už roku 1985 a prvotní výtěžnost nebyla při srovnání se světovým průměrem vůbec uspokojivá. Tento fakt ovšem neměl dlouhé trvání a důl se postupem času začal zapisovat silným písmem do gemologické historie.

Argyle se například zařadilo mezi 4 největší světové producenty diamantů a dodnes přispívá velmi podstatnou částí do celkového objemu vytěžených barevných (fancy) diamantů.

Vznikne uzavřením mezera na trhu?

Poslední roky se velmi řeší spekulace o tom, jak moc uzavření dolu ovlivní diamantový průmysl. Do roku 2019 totiž neexistují žádné zmínky o tom, že by bylo nalezeno nové ložisko diamantů, které by svou kvalitou a objemem mohlo vyplnit tržní kout, který jinak po uzavření dolu Argyle zůstane prázdný.

Průzkum nových potencionálních dolů je navíc finančně a časově nákladný, a i kdyby se v následující blízké době podařilo nalézt nové diamantové ložisko, jeho vzorky by musely být opravdu výjimečně kvalitní a zajímavé.

Realita je ale taková, že i když jsou výsledky zkoumání vzorků horniny nového ložiska zajímavé, není jisté, že konečná výtěžnost bude dosahovat vypočtených čísel. Pro těžaře je navíc velkým soupeřem také čas. Dlouhé období, které předchází zahájení těžby, je náchylné na dění na světových finančních trzích a i nepatrné změny mohou mít velký dopad na důlní ekonomiku.

Obavy z výše uvedených faktů pak vysvětlují současnou situaci, kdy i velké těžařské společnosti ustupují od průzkumu nových nalezišť, čímž je pohled ubírán na momentálně aktivní diamantové doly. Po celém světě existují i další doly produkující fancy barevné diamanty, ovšem žádný z nich nemůže konkurovat diamantům z dolu Argyle v jejich odstínech. Převážně pak velmi vzácným fialovým, modrým a růžovým diamantům.

Nahradí nějaký důl roční nabídku „Argyle Tender“?

Jednou z nejdůležitějších otázek je, co se stane, až skončí i každoroční pravidelná nabídka barevných diamantů „Arygle Tender“, který je rok co rok jednou z neprestižnějších událostí diamantového průmyslu.

Podle předpokladů tento fakt značně ovlivní celý investiční trh, jelikož je nabídka "Argyle Tender" reálným základem diamantového trhu. Každoročně tato akce přináší jedny z nejkrásnějších a nejcennějších drahokamů, které jsou na diamantovém trhu k dispozici.

Další informace o této dražbě naleznete ve článku: Růžový diamant Pink Legacy byl vydražen

Fialové a modré diamanty

O největší překvapení tenderu se v roce 2017 postaraly fialové a modré diamanty s výjimečným obsahem vodíku. Arygle je doposud jediným producentem těchto nádherných drahokamů, a díky tomu se jedná o jednu z nejraritnějších barev diamantů na světě. Jejich počet je opravdu velmi omezený. Vždyt' samotný důl Argyle vyprodukuje z každých 25 000 000ct jen jeden broušený fialový nebo modrý diamant.

Usnesení před plánovaným koncem dolu Argyle

Pokud proběhne vše tak, jak je naplánované a společnost Rio TInto ukončí v roce 2020 provoz dolu, nacházíme se pravděpodobně v tom nejlepším čase pro investici do diamantů z dolu Argyle. Zbývají doslova už jen měsíce, než bude tento důl odstaven a už současně vzácné diamanty budou ještě vzácnější. Navíc růžové diamanty z dalších dolů bude ještě obtížnější získat, a tak není složité domyslet, jaký to bude mít dopad na jejich hodnotu.

V posledním desetiletí šla poptávka vůči nabídce exponenciálně vzhůtu, a tak lze očekávat intenzivní eskalaci hodnoty u růžových, modrých a fialových diamantů. Tento předpoklad lze podpořit i skutečností, že nabídkové ceny u růžových diamantů zaznamenaly v posledních letech nárůst až o 400 %.

Lepší okamžik pro zahájení investování do barevných diamantů již pravděpodobně nebude.