CERTIFIKACE DIAMANTŮ

Všechny diamanty nabízené na webových stránkách VVDiamonds jsou opatřeny jedním z mezinárodně uznávaných certifikátů...

Certifikace diamantů

V nabídce diamantů VVDiamonds nenaleznete ani jeden kámen, který by nebyl opatřen jedním z mezinárodně uznávaných certifikátů. Je tento certifikát opravdu tak důležitý a musí ho vlastnit opravdu každý diamant? Na tyto otázky, ale i další se Vám pokusíme odpovědět následujícím článkem.

Na začátku tohoto článku je dobré sdělit, že ne každý přírodní diamant na světě je opatřen certifikátem pravosti. Na diamantovém trhu je prodej necertifikovaných diamantů běžnou záležitostí.

 

Je zapotřebí, aby měl diamant certifikát?

Certifikace diamantů

Necertifikované diamanty jejichž hmotnost je pod 1.00ct se většinou prodávají ve více kusech a jejich cena se uvádí jednotně za jeden karát. (např. 1.200 USD/ct.). Necertifikované diamanty "na váhu“ kupci většinou obchodují za účelem snížení nákladů, protože certifikace diamantů malé hmotnosti je celkem nákladná. Zároveň nemusí kupující vyčkávat na certifikaci kamenů, a tak často ušetří i týdny čekání.

Koupě diamantu bez certifikátu je ovšem pro neodborníky velice riziková. Laik není schopen rozeznat některé parametry, natož technologické úpravy kamene např. úprava barvy diamantu za pomoci vysokých tlaků a teplot (metoda HPHT). Pomocí této úpravy je možné změnit barvy diamantů a uměle, tak vytvořit „hodnotnější“ kámen z původně méně cenného.

barevná úprava diamantů

Ve skutečnosti ale technologické úpravy diamantu cenu kamene výrazně snižují. Změna barvy diamantu o pouhý jeden stupeň znamená degradaci ceny i o více než 30 % konečné ceny diamantu.

Jak je možné pochopit z předchozích vět. Certifikát je klíčový dokument k přesnému určení hodnoty diamantu. 

Jaké informace naleznete na certifikátu

Na mezinárodním certifikátu vydaném pro diamant nalezneme údaje jako:

  • Číslo certifikátu.
  • Původ diamantu – přírodní / dodatečně upraven za pomocí technologií.
  • Tvar diamantu.
  • Veškeré parametry diamantu.
  • Rozměry diamantu.
  • Škály - slouží neodborníkům k lepšímu zařazení hodnot.

 

V neposlední řadě je mezinárodní certifikát velmi důležitý při nákupu drahých kamenů online. Kupec si může udělat přesnou představu, jak kvalitní produkt kupuje.

Certifikace diamantů

Na světě dnes již existují stovky gemologických laboratoří, tedy laboratoří zabývajících se hodnocením drahých kamenů. V takto velkém čísle se pak logicky najdou takové laboratoře, které nejsou uznávány, a to z důvodů vysokých nepřesností. Takovéto laboratoře většinou vědomě přilepšují v hodnocení, kdy takovým jednáním přilákají nepoctivé prodejce. Ti pak na takto uměle navýšenou hodnotu certifikovaných diamantů lákají své zákazníky.

Důležitý je fakt, že pokud je gemologická laboratoř ve svém regionu dostatečně zavedena a splňuje veškerá pravidla pro hodnocení diamantů, i přesto nemusí patřit mezi mezinárodně uznávané laboratoře (na druhé straně světa jí nikdo nezná).

Mezinárodně uznávané laboratoře fungují a mají své laboratoře rozmístěné skutečně po celém světe. Striktně dodržují přesně daná pravidla pro hodnocení a každý slušný obchodník ví, že pokud obchoduje s diamanty takto uznávaných laboratoří, může se na jejich certifikáty spolehnout.

 

Mezi mezinárodně uznávané laboratoře patří:

GIA – Gemological Institute of America

IGI – International Gemological Institute

HRD – Hoge Raad voor Diamant

EGL – European Gemological Laboratory

IIDGR – International Institute of Diamond Grading & Research

 

Pozor na firemní certifikáty

Závěrem článku se zmíníme ještě o jednom nešvaru, který úmyslně mystifikuje neodbornou veřejnost a tím jsou firemní certifikáty. Ty jsou vystaveny prodejcem a nikoli gemologickou laboratoří. Nelze a ani nemůžeme vyloučit, že se prodejce svým odhadem do pravdivého hodnocení zrovna netrefí, v drtivé většině případů však můžeme předpokládat pravý opak. Protože je „certifikát“ vystavený zaujatým prodejcem, jehož cílem je maximalizovat zisk. S vystavováním takovýchto certifikátů se proto neztotožňujeme a v naší nabídce diamantů nabízíme jen diamanty s mezinárodním certifikátem.