JAK VYBRAT DIAMANT

Pokud jste se rozhodli přečíst si tento článek, nejspíše máte v úmyslu zakoupit diamant a požádat svou přítelkyni o ruku či výhodně uložit své volné finanční prostředky.

Možná právě teď přemýšlíte, jak uložit své volné finance, nebo chcete požádat svou lásku u ruku a překvapit jí krásným šperkem s diamantem.

S největší pravděpodobností teď brouzdáte po internetu a schraňujete informace, které Vám pomohou rozpoznat, čím se od sebe jednotlivé diamanty liší a jak se určuje jejich kvalita, či tvoří cena.

Tento článek by Vám měl napomoci v orientaci mezi jednotlivými specifikacemi diamantu, abyste si mohli zakoupit takový kámen, který přesně vyhovuje Vašim představám.

Diamanty se oceňují podle čtyřech parametrů, jež souhrnně označujeme jako 4C:

  • Brus diamantu (Cut),
  • Váhu diamantu (Carat),
  • Čistotu diamantu(Clarity),
  • Barvu diamantu (Color).

Tyto parametry mají zásadní vliv na tvorbu ceny diamantu na trhu. I když v certifikátech můžeme dohledat i další parametry (jmenovitě například: typ certifikátu, rozkreslení vnitřních inkluzí, fluorescence a podobně), majorita odborníků se řídí převážně pravidlem 4C.


Brus / Cut

Krásu přírodním diamantům dodává právě brus. Tím totiž upravujete jeho tvar (proporce), symetrii a také lesk. Hodnocení brusu u diamantů rozdělujeme do 5 stupňů:

  • EXCELLENT (nejkvalitnější)
  • VERY GOOD
  • GOOD
  • FAIR
  • POOR

Ceny u diamantů s brusy typu EXCELLENT jsou logicky diametrálně rozdílné s diamanty, jejichž brus je hodnocen, jako POOR.

Brusy EXCELLENT a VERY GOOD jsou stupně vhodné pro investiční účely, Brus GOOD je stupeň, který se dá stále využít ve šperkařství – diamant s tímto brusem se stále vyznačuje značnou brilancí, a tak ho oko neodborníka od nejvyšších stupňů kvality ani nerozezná.

Diamant se dá vybrousit do mnoha podob a tvarů:

  • kulatý briliant,
  • čtverec (princess)
  • marquise
  • ovál,
  • kapka (pear),
  • srdce,
  • emerald,
  • raddiant,
  • cushion,
  • a mnohé další.

Zajímavostí je, že diamanty kulatého briliantového brusu jsou zhruba o třicet procent hodnotnější, protože při broušení tohoto tvaru vzniká více odpadu, než u jiných tvarů.


Hmotnost / Carat

Jednotkou hmotnosti pro drahé kmeny je carát (ct.). Nejsnáze si carát můžete představit tak, že si ho převede na běžnou jednotku užívanou v každodenním životě. Tedy tak, že si carát převedete na gramy. Jeden carát je 200 miligramům, tedy 0,2 gramu.

Hodnota diamantů s rostoucí hmotností samozřejmě roste, ovšem exponenciálně. Za 2 diamanty o váze 0.50ct, tedy nelze pořídit 1.00ct diamant, který je stejné kvality.


Čistota / Clarity

Ve většině přírodních diamantů můžeme nalézt “otisk“ po jejich přirozeném vzniku. Tyto původní stopy udávají další parametr ze 4C - Čistota diamantu

Ta ukazuje, jak je diamant čistý a opět se dělí na několik kategorií:

  • bezvadné (FLAWLESS a INTERNALLY FLAWLESS)
  • diamanty s opravdu, velice mírnými inkluzemi (VVS1 a VVS2),
  • diamanty s velice mírnými inkluzemi (VS1 a VS2),
  • diamanty s mírnými inkluzemi (SI1, SI2 a případně SI3)
  • diamanty s jasnými inkluzemi (I1, I2 a I3).

I u čistoty diamantů platí pravidlo, čím čistší, tím dražší.


Barva / Color

Tento parametr je u diamantů často velice složitý, protože barva přírodních diamantů, je různá. Pokud diamanty vznikaly za (pro nás) dokonalých podmínek, jsou úplně čiré tedy bezbarvé.

Existuje ovšem barevná stupnice diamantů, kterou založil institut IGI a podle této stupnice můžeme abecedně hodnotit zabarvení diamantů od počátečního stupně D až po stupeň Z.

Diamanty barevného stupně D jsou svou barvou naprosto dokonalé. Klesajícími stupni pak diamanty získávají žlutý nádech a jdou až do hnědých barev.

Aby to nebylo tak snadné. Diamanty sytější, než je stupeň Z, jsou označovány jako FANCY (barevné diamanty). Ty vyjma hnědých, černých, šedivých a slabších odstínů žluté barvy i mnohonásobně překračují hodnotu bezbarvých diamantů (např. diamanty modré, růžové aj. barvy).