RŮŽOVÝ DIAMANT PINK LEGACY SE VYDRAŽIL ZA VÍCE NEŽ MILIARDU

Aukční síni Christie‘s se podařilo prodat výjimečně kvalitní 18,96ct růžový diamant...

Aukční síni Christie‘s se podařilo prodat výjimečně kvalitní 18,96ct růžový diamant, který pochází z jedné z nejslavnějších rodinných sbírek světa rodiny Oppenheimerů. Nový majitel získal diamant za částku 50,4 milionu švýcarských franků, čímž byl nastaven nový světový rekord v ceně za 1 karát růžového diamantu odstínu Fancy Vivid Pink. Diamant byl zároveň nejkvalitnějším a také největším ve své kategorii, který kdy Christie’s nabízela ve své aukci.

Pink Legacy

Diamant růžové barvy Pink Legacy (Růžové Dědictví) je nadprůměrně čistý diamant spadající do kategorie IIa, neobsahující příměsi dusíku a boru, do které patří ani ne 2 % dosud vytěžených diamantů. Odstín diamantu byl společností GIA ohodnocen na Fancy Vivid, tedy takový stupeň, který dostane jen jeden barevný diamant ze sta tisíc.

Na vysoké ceně Pink Legacy se také podepsalo to, že pouhých 10 % růžových diamantů na světě přesáhne hmotnost 0,2ct a tudíž je váha 18,96ct u těchto drahokamů téměř nevídaná. O výjimečnosti dražby vypovídá i fakt, že aukční síň Christie’s nabízela v dražbě za svou 252letou historii pouze 4 diamanty růžového odstínu, jejichž hmotnost přesahovala 10 karátů.

Nákup diamantů už není jen výsadou sběratelů drahých kamenů

V minulém století byl nákup diamantů, diamantových šperků a jiných vzácných drahých kamenů výsadou bohatých nadšenců a sběratelů minerálů. V moderní době se ale situace ubírá jiným směrem a diamanty jsou často kupované za účelem bezpečného uložení finančních prostředků. Investice do diamantů jsou stále oblíbenější a není divu, podle agentury Reuters vykázaly ceny nejkvalitnějších růžových diamantů kategorie Fancy Vivid Pink od roku 2005 do května 2017 průměrný 14% roční růst, u ostatních kategorií růžových diamantů to pak bylo v průměru 13 % ročně.

růžové diamanty

Obecně spadají růžové diamanty do kategorie velmi vzácných barevných diamantů, které se ve světě a pomalu i v Česku těší velké popularitě. Největší nabídkou barevných diamantů u nás, se v současné době může pyšnit společnost VVDiamonds, která patří mezi přední české prodejce diamantů šperkových a investičních kvalit.