VÝROČNÍ DRAŽBA RŮŽOVÝCH DIAMANTŮ

Svět diamantového obchodu se v posledních dnech na chvíli zastavil...

Svět diamantového obchodu se v posledních dnech na chvíli zastavil, aby s velkým zájmem mohl sledovat velmi očekávanou novinku vydanou nadnárodní těžařskou společností Rio Tinto. Ta za velkého nadšení představila letošní výroční tender růžových diamantů z dolu Argyle. Aukce ponese název “One Lifetime, One Encounter” a již teď je patrné, že se tato událost zapíše do diamantové historie velmi tučnou linkou.

Zájem odborníků, ale i široké veřejnosti o australské růžové diamanty je poslední roky opravdu enormní. Ovšem vzhledem k avizovanému uzavření dolu, kdy bude probíhající těžba ještě letos ukončena, jsou takové reakce potencionálních investorů více než očekávané. Navíc vzhledem k dostupným informacím se také spekuluje o tom, že se bude jednat o předposlední dražbu tohoto druhu, což je další z faktorů, které enormní zájem přiživují.

Představení každoroční dražby diamantů

Jako každý rok i letos se bude dražit přesně stanovený počet exkluzivních diamantů. Pro One Lifetime, One Encounter” jak se letošní ročník jmenuje, bylo vybráno celkem 62 kusů diamantů o celkové hmotnosti 57.23ct. 

Nejvíce pozornosti pak tradičně přitahují “heroické diamanty”, které svými parametry doslova vyčnívají z celkové nabídky. Tím nejskloňovanějším je purpurovorůžový diamant nazvaný Eternity s váhou 2.24ct. Jedná se o vůbec největší diamant kulatého brusu a odstínu Fancy Vivid, který kdy byl společností Rio Tinto dražen.

Celkově je letošní nabídka tvořena šesti “HERO” diamanty, jejichž hodnoty naleznete níže.

  • Položka 1: Diamant z dolu Argyle Eternity™, 2.24ct, tvar Round Brilliant, odstín Fancy Vivid Purplish Pink.
  • Položka 2: Diamant z dolu Argyle Ethereal™, 2.45ct, tvar Square Radiant, odstín Fancy Intense Purple-Pink.
  • Položka 3: Diamant z dolu Argyle Sakura™, 1.84ct, tvar Pear, odstín Fancy Vivid Purplish Pink.
  • Položka 4: Diamant z dolu Argyle Emrys™, 0.43ct, tvar Princess, odstín Fancy Deep Grayish Violetish Blue.
  • Položka 5: Diamant z dolu Argyle Skylar™, 0.33ct, tvar Heart, odstín Fancy Dark Gray-Violet.
  • Položka 6: Diamant z dolu Argyle Infinité™, 0.70ct, tvar Oval, odstín Fancy Dark Violet-Gray.

 

O výjimečnosti těchto diamantů vypovídají i jejich samotné názvy, které se již navždy budou spojovat s téměř čtyřicetiletou historií jedno z nejvýznamnějších diamantových dolů.

Součástí aukce budou samozřejmě i další diamanty a mezi nimi vzácná kolekce 12 diamantů červené, modré, fialové a růžové barvy, kterou společnost Rio Tinto dávala dohromady celých pět let. Souhrná hmotnost těchto diamantů činí 13.90ct.

Není záhadou, proč o tender 2020, je tak extrémní zájem z řad investorů, přičemž Patrick Coppens, generální ředitel pro diamantový obchod a marketing společnosti Rio Tinto, poznamenal: „Příběh australského dolu Argyle a jeho růžových diamantů nepřestává překvapovat již od prvních nálezů v roce 1979. I letos mají účastníci aukce možnost získat doslova poklady vydané naší přírodou, které nejen, že hrají neskutečnou energií barev, ale představují složitá umělecká díla, jež jsou a budou vyhledávána sběrateli a znalci po celém světě.”

Tento výrok podpořil také výkonný ředitel pro měď a diamanty Arnaud Soirat, který dodal: „Zažili jsme a stále zažíváme enormní poptávku po vysoce vzácných růžových diamantech, která spolu s velmi omezenou globální nabídkou podporuje značné zhodnocení jejich hodnoty”

Maximální měrou k tak silnému zhodnocení napomáhá fakt, že se až devadesát procent celosvětové produkce růžových diamantů těžilo doposud pouze v dole Argyle a zatím jiný stabilní zdroj nebyl nalezen.

Uvědomělí investoři a sběratelé jsou si těchto veřejně dostupných informací dobře vědomi, a tak jejich investiční aktivity směřují k tomu, aby v zatím ideální době získali velmi cenné růžové diamanty z dolu Argyle, které jsou u obchodníků v omezené míře dostupné. Ti, však musí stále vyvíjet větší úsilí, aby do své nabídky získali kvalitní kusy. 

Růžové diamanty pocházející z dolu Argyle můžete také nalézt v nabídce VVDiamonds, která se v posledních dnech navíc rozrostla o nové kusy.

Růžový diamant 0.25ct 1PR, čistoty SI1 s ARGYLE certifikátem

 

Na první pohled zaujme diamant velmi sytým růžovým odstínem, který byl stanoven jako nejvyšší možný stupněm 1PR. Diamanty s tímto hodnocením často bývají oceňovány jako nejvzácnější barevné odstíny Fancy Red. Jedná se tak bezesporu o investiční nabídku s obrovským potenciálem.

 

 

Detail růžového diamantu



 

 

Růžový diamant 0.24ct 8P (Fancy Light Pink)/VVS2 s ARGYLE certifikátem

Barevné diamanty zpravidla obsahují velké množství inkluzí, a proto jsou diamanty se stupněm vyšším než SI1 velmi ceněny. Tento diamant o hmotnosti 0.24ct s viditelným růžovým odstínem má dokonce hodnocení stupně VVS2, které je tak extrémně vzácné.

 

Detail růžového diamantu

 

Růžový diamant 0.47ct 8PR (Fancy Light Pink)/VVS2 s ARGYLE certifikátem

 

Svou velikostí se tento diamant řadí mezi pouhých 0.8 % z celkového počtu zpracovaných růžových diamantů z dolu Argyle. Stupeň hodnocení čistoty VVS2 je pro takto veliký (a také barevný) diamant extrémně raritní viz popis předchozího diamantu.

Detail růžového diamantu

 

Růžový diamant 0.15ct 5PP Fancy Intense Purplish Pink/SI2 s ARGYLE a GIA certifikáty

Nadstandardně zpracované růžové diamanty do symetrického tvaru srdce, jsou na diamantovém trhu velmi ceněny. Obzvláště pak, pokud je jejich barva ohodnocena některým z intezivních stupňů, jako v tomto případě 5PP.

 

Detail růžového diamantu

 

Růžový diamant 0.15ct 4PR (Fancy Intense Pink)/I1 s ARGYLE certifikátem

Přesto, že je tento diamant při pohledu okem bez vnitřních inkluzí a jeho něčistotu je obtížné spatřit i s použitím desetinásobné zvětšující lupy, byl ohodnocen stupněm I1. Z toho důvodu je diamant za velmi dobrou cenu a pro daný rozpočet je vzhledem ke kvalitnímu hodnocení odstínu 4PR výhodnou investiční příležitostí.

Detail růžového diamantu

Růžový diamant 0.19ct 9P (Fancy Light Pink)/SI2 s ARGYLE certifikátem

 

U růžových diamantů z dolu Argyle není vyjímkou, že hodnoty investic přesahují miliony korun. Dají se ale nalézt nabídky, které jsou určeny pro nakupující s nižším rozpočtem. Přesně tomu odpovídá diamant o hmotnosti 0.19ct, odstínu Fancy Light Pink, který je v nabídce VVDiamonds za velmi zajímavou cenu.

Detail růžového diamantu

 

Kompletní nabídku růžových diamantů z toho významného dolu naleznete také na specializovaném portále: Ruzovediamanty.cz