ZAČÁTEK ROKU 2017 JE PRO DIAMANTOVÝ PRŮMYSL POZITIVNÍ

HK fairV posledních několika letech prožíval diamantový průmysl teprve podruhé ve své dlouhé historii mírný pokles. Ten byl způsoben několika příčinami.

Mezi nejčastěji skloňované faktory patřily velmi vysoké ceny surových diamantů, jejichž broušení by pro obchodníky bylo nerentabilní. Přísnější bankovní podmínky financování diamantového obchodu, nebo značné omezení hotovosti v Indii, která je pro diamanty jedním z nejvýznamnějších trhů. Ke konci roku 2016 se ovšem vše začalo obracet k lepšímu.

Velké těžařské společnosti podlehly tlaku obchodníků a snížily cenu surových diamantů, čímž umožnily vytvořit klíčovým brusírnám opět zisk z broušení diamantů (mezi lety 2015 a 2016 bylo broušení diamantu dokonce ztrátové).

Díky zisku tak mohou obchodníci investovat do tolik potřebného marketingu, který se jim postupně začíná vyplácet.

Zejména na izraelské diamantové burze (jejímž je VVDiamonds členem) se postupně obchodníci adaptují na nové podmínky financování stanovené bankovním sektorem. Již bohužel nestačí uzavřít obchod pouhým podáním ruky a pronesení „mazal ”, což bylo toliko symbolické pro čestnost a čistotu diamantového obchodu. Na místo toho si obchodníci postupně zvykají na dnes klasické využívání obchodních smluv. Tento fakt byl pro banky jednou ze stěžejních podmínek vedoucích ke ztransparentnění diamantového obchodu.

Omezení financování obchodníků s diamanty rovněž vedlo k jejich větší obezřetnosti při nákupu diamantů, kdy už nemají k dispozici takřka neomezené zdroje a musí nákupy do svých nabídek diamantů výrazně promýšlet. Díky tomu postupně klesla na trhu část těžko prodejných diamantů, které tlačily ceny dolů.

Citelným zásahem pro diamantový průmysl bylo neočekávané omezení hotovostních transakcí v Indii, která je jedním z center diamantového obchodu. Po tomto státním zásahu byl diamantový obchod v Indii mezi lokálními prodejci téměř paralyzován, protože v minulosti probíhaly nákupy diamantů a šperků v této zemi takřka výhradně v hotovosti (dle odhadů platilo v Indii daně pouze 2 % obyvatel / zdroj: idnes.cz). Postupem času se ukazuje, že následky tohoto zásahu se postupně překonávají, trh se narovnává a stabilizuje.

Aktuální značně pozitivní situace ve světě

USA

Spojené státy americké jsou a pravděpodobně dlouhou dobu budou hlavním trhem diamantového průmyslu. Skvělou zprávou bylo pro diamanty zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, který ve spojení s republikánskou většinou v Kongresu, proklamuje snížení daní, vyšší domácí zaměstnanost a zrušení Obamacare, což bude mít za následek zvýšení disponibilních příjmů a podporu investic do lokálního obchodu.

Citace Martina Rapaporta předsedy Rapaport Group:

"Obchod s diamanty a šperky bude těžit z nové politiky, která vytvoří více prosperující střední třídu a nárůst movitých klientů. Globální nejistota rovněž zvýší poptávku po investičních diamantech jakožto uchovatele hodnoty.“

Čína

Rok 2017 je pro Čínu rokem Kohouta, který je typický značným zvýšením zásnub. Díky tomu diamantový trh pociťuje takřka konstantní nárůst poptávky napříč spektrem diamantů. Aktuální situaci na Dálném východě rovněž potvrdil každoročně jeden z hlavních diamantových veletrhů v Hong Kongu, který poprvé za posledních pět let hodnotili obchodníci jako nad očekávání dobrý.

Izrael

Pozitivní náladu v obchodu s diamanty pociťují rovněž obchodníci v Izraeli, kteří byli velmi spokojení s tradičním Diamantovým týdnem (Diamond Week), který se každoročně koná v Izraeli během února. Dramatický nárůst obchodníci hlásí v poptávce po barevných diamantech.

Austrálie

Diamantový důl ARGYLE v Austrálii je klíčovým producentem vzácných růžových diamantů. Společnost Rio Tinto, která důl vlastní, počátkem března snížila odhad zásob diamantů o 66 %! Rio Tinto plánuje uzavření dolu již na rok 2021. Zveřejnění této zprávy a citelný úbytek celosvětových zásob růžových diamantů podporuje silný nárůst cen. 

 

Vzhledem k aktuální celosvětové situaci na trhu s diamanty jsme přesvědčeni o blížícím se návratu cenového růstu diamantů. O daném faktu svědčí i dnešní nárůst Rapaportu u diamantů v rozmezí 0.01ct – 0.17ct kolem 7 % (jednotlivé kategorie se mírně liší). S přihlédnutím k aktuálnímu stavu a výší poptávky je nárůst dalších kategorií pouze otázkou času.