ŽLUTÝ DIAMANT Z AUKCE ALROSA

Na konci letošního září uspořádala těžařská společnost Alrosa druhou dražbu True Colors, na které v Hong Kongu představila barevné diamanty ze své produkce.

V nabídce bylo přes 200ks diamantů, které si mohli dovolit zakoupit pouze výhradní partneři ALROSA. Vlastnit takový diamant je tak velmi výjimečnou událostí.

VVDiamonds se velmi snažilo, aby do své nabídky barevných diamantů mohlo mimo známých a velmi vzácných diamantů z dolu ARGYLE, zařadit také diamant certifikovaný právě společností ALROSA a hned po historicky druhé True Colors aukci se mu to povedlo.

Žlutý diamant 1.01ct Fancy Intense Yellow/VS1.

 

vstoupit na detail diamantu

 

Diamant pochází z oblasti Sacha, známe také jako Jakutsko, tedy největší republiky Ruské federace. Vzhledem k tomu, že téměř polovina plochy Jakutska leží v arktické oblasti a celé území mimo malých částí na jihozápadě je pokryto věčně zmrzlou půdou, těžební podmínky jsou zde velmi kruté a složité.

Žlutý diamant byl vytěžen v loňském roce a jako surový měl hmotnost 2.56ct. Zpracováním a broušením do tvaru Emerald, tak ztratil přes 60 procent své původní hmotnosti.


Zajímavost: Emerald je druhým nejvzácnějším brusem barevných diamantů, protože se v něm vytrácí barevný odstín. Intenzita barvy surového kamene tak musí být opravdu silná, aby mohl být zpracován do tohoto brusu.


Celková doba zpracování tohoto žlutého diamantu byla 64 dnů, kdy se na jeho broušení podílel v Moskvě Denis Nesterov. Zkušenosti tohoto brusiče se potvrdily a brus diamantu byl ohodnocen vůbec nejvyšší možnou známkou Excellent. Hodnocení lesku a symetrie pak získalo druhý nejvyšší stupeň Very Good.

Barva diamantu

Barevné diamanty mohou být díky své intenzitě barvy zařazeny do 4 skupin – od nejnižší: Light, Fancy, Intense a Vivid. Hodnocení barvy diamantu je tak na druhé nejvyšší úrovni.

odstíny žluté

Čistota diamantu

Velikost a množství inkluzí je v tomto případě identifikovatelné pouze proškoleným gemologem, a to za použití 10tinásobného zvětšení. Vzhledem k četnosti vytěžených barevných diamantů a jejich kvalitě, získá stupeň čistoty VS2 jen velmi malé procento.

Certifikace diamantu

Aby bylo hodnocení diamantu, vydané samotnou těžařskou společností, objektivní, je společně s certifikátem ALROSA k dispozici i druhý certifikát GIA, který hodnoty diamantu stvrzuje.

Žlutý diamant 1.01ct Fancy Intense Yellow/VS1 má VVDiamonds skladem, a tak si jej každý zájemce může osobně prohlédnout na předem domluvené osobní schůzce.

vstoupit na detail diamantu